Book tid Ring mig op Kontakt

Bliv klar til skiferien

Over en halv million danskere tager hvert år afsted mod sneen og nypræpareret pister. For nogle er det første gang og for andre er det en fast bestanddel af vinteren.

Mange skader sker i sneen

Desværre er det omkring hver 10. dansker som kommer til skade på skiferien. Den hyppigste skiskade er skade på knæ, efterfulgt af skader på fingre, ryg og skuldre.Der er mange, som ofte har lyst til at træne op inden de begiver sig afsted mod sneen, men får det sjældent gjort, fordi man ikke har andre til at motivere sig sammen med. Det betyder, at mange af os rejser os fra sofaen og kaster os direkte ud i en aktivitet som øger belastningen på kroppen markant.

Forbered din krop til skiferien

Skiløb stiller andre krav til kroppen end du er vant til fra dagligdagen, og er din krop ikke godt forberedt, vil du hurtigt mærke konsekvenserne. Lårene bliver ømme og syrer til, knæene ryster, og det kan ødelægge hele fornøjelsen ved at stå på ski. Dertil øger du risikoen for styrt, fald og muskelskader, fordi kroppen ikke kan klare den øget belastning, da en træt og øm krop reagere langsomt på en uforudset hændelse. Heldigvis kan de fleste skader forebygges med den rette træning og fornøjelsen ved skiløbet øges markant.

Tre fokuspunkter til skitræningen

Der er tre punkter du skal være ekstra opmærksom på under træningen til skiferien:- Styrke/stabilitet- Udholdenhed- Balance

Styrke- og stabilitetstræning

Gennem styrketræning øger du også muskelaktivering og muskelkoordination, hvilket giver en mere optimal udførelse af både simple og komplekse bevægelser. Stærke muskler gør det derfor nemmere at styre skiene ned ad pisten uanset om den er nypræpareret eller fuld af pukler. Samtidigt er stærkere muskler med til at øge stabiliteten i leddene og den bedste beskyttelse mod skader. En god styrke og stabilitet giver de bedste forudsætninger for at kroppen kan reagere optimalt på uforudsete hændelser.

Udholdenhed

Det er ikke nødvendigt at kunne løbe et marathon, men en god basiskondition, vil betyde meget for fornøjelsen i dit skiløb. På skiferien er du aktiv i en meget længere periode end du er vant til fra dagligdagen, nogle gange helt op til 7 timer om dagen. Hvis ikke du er vant til at bevæge dig og holde dig aktiv, vil det være en meget stor belastning for kroppen. Men en god grundkondition bliver skiferien langt mere fornøjelig og du vil have overskud til at stå på ski, selv sidst på dagen når alle andre er trætte.

Balance

Balancetræning går hånd i hånd med stabilitetstræningen og er derfor også vigtig for træning til skiferien. Bedre balance giver bedre muskelkoordination og stabilitet, hvilket giver kroppen et langt bedre udgangspunkt for hvilken som helst opgave den bliver stillet overfor. Man kan derfor sige, at en bedre balance, forbedrer ydeevnen og kvaliteten af den udførte opgave.

Hos Thomsen Fysioterapi tilbyder vi skiholdtræning med fokus på at få dig klar til en uge i sneen. Træningen foregår i trygge rammer, hvor man sikre at få den ugentlige træning op til ferien og hvor man fælles bliver motiveret til at træne. Træningen foregår to gange i ugen med fysioterapeut og skiinstruktør Kasper Olsen. Lyder dette interessant, så kontakt klinikken og hør nærmere. Der er opstart i november.



Skrevet af:

Kasper W. Olsen

Fysioterapeut