Book tid Ring mig op Kontakt

Har du smerter omkring ydersiden af din albue, så har du måske pådraget dig en tennisalbue. 

Selvom navnet antyder en tennisspecifik skade, så har den udløsende årsag oftest intet med denne sportsgren at gøre. Navnet skal snarer findes i den hånd- og underarmsstilling som tennisspillere har. Et kraftgreb om tennisketcherhåndtaget i en let bagudbøjning af håndleddet. Netop den stilling er, i forskellige arbejdsvarianter, yderst belastende for underarmens små muskler og sener. 

En tennisalbue kan udløses ved alt bevægelse og arbejde, hvor der udføres gentagne bevægelser med hånden og underarmen, som f.eks. malere, tømrere, mekanikere, ved computerarbejde osv.  Generne kan både udvikles over en årrække, men også opstå efter kortvarige og intense overbelastninger, såsom en weekend med hækklipning. Tilstanden rammer typisk personer mellem 30-60 år. 

Men hvad er en tennisalbue, og hvordan kan det behandles? Det ser vi nærmere på i denne månedens blogindlæg. 

Hvad er en tennisalbue?

Tennisalbue er en overbelastningsskade, der påvirker musklerne og især senerne i underarmen. Smerterne lokaliseres på et begrænset område på ydersiden af albuen. Her udspringer nogle af underarmsenerne, hvilket bevirker at der er et stort træk i fæstet når man gentagne gange bøjer og strækker i håndleddet. Disse gentagne bevægelser kan forårsage mikroskopiske skader i senetilhæftningen, hvilket resulterer i smerte, inflammation og svækkelse af underarmens muskler. 

Symptomer på tennisalbue

Symptomer på tennisalbue kan variere fra mildere til mere voldsomme smerter, som kan omfatte:

  • Smerte og ømhed omkring albuen, især på ydersiden.
  • En murrende fornemmelse.
  • Strålende smerter i underarmen 
  • Smerte ved strækning eller bøjning af håndleddet og hånden.
  • Svaghed i hånden og underarmen.
  • Besvær ved at gribe eller løfte genstande.

Behandling af tennisalbue

Behandling af tennisalbue indebærer normalt en kombination af hvile, fysioterapi og smertelindrende. Her er nogle af de mest effektive metoder til at tackle tennisalbue:

  • Hvile: Det er vigtigt at give albuen tilstrækkelig hvile for at lade senerne hele. Undgå gentagne belastninger og overforbrug af armen, især i de aktiviteter, der forårsager smerte. Man skal altid forsøge at gå væk fra smerten. Derfor prøv at indrette din hverdag så hånd og underarm bruges anderledes end før, til at udføre de samme arbejdsopgaver. F.eks en anden vinkling af hånden, anden type computermus osv.
  • Is og kompression: Nedkøling med is kan lindre smerterne. Påfør is på området flere gange om dagen for at reducere inflammation og lindre smerte. Brug af et støttebånd øverst på underarmen vil også hjælpe med at aflaste senerne og mindske belastningen. Men husk at tage båndet af når du ikke belaster din hånd og underarm.

  • Brug antiinflammatorisk creme: Ved inflammation omkring albuen kan man bruge noget betændelseshæmmende creme. Det kan man smøre på smertepunktet med op til fire gange dagligt. Cremerne kan være Voltaren, Felden, Ibutop osv. Husk på at cremerne også indeholder noget smertedæmpende. Derfor må man ikke øge belastningen over hånden i den første fase.

  • Styrketræning: En fysioterapeut kan anbefale specifikke øvelser til at styrke underarmens muskler og forbedre fleksibiliteten. Dette kan hjælpe med at genoprette styrke og bevægelighed i albuen over tid.

  • Strækøvelser: Regelmæssige strækøvelser kan bidrage til at forbedre fleksibiliteten og reducere risikoen for fremtidige skader. Strækning af musklerne i underarmen og håndleddet kan være særligt gavnligt. Her er det især pegefinger og langefinger man skal være opmærksom på at udspænde.

  • Blokade: I mere alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt med en blokadebehandling, som også er smertestillende og dæmper betændelse. Dette har som regel både en hurtig og god effekt. Hvis smerterne fortsat er intense efter en længerevarende periode kan det være nødvendigt med en operation, hvor man går ind og løsner tilhæftning af sener ved albuen. 

Forebyggelse af tennisalbue:

For at forebygge en tennisalbue er det vigtigt at få indført nogle gode teknikker i hverdagen, som forhindrer overforbrug af armen. Det handler om at få reduceret de belastninger, som udløser smerte. Man skal tænke smart når det gælder arbejds- eller træningsmønstre. Aldrig gøre det samme, på den samme måde, i de samme vinkler hver eneste dag. F.eks er et skift mellem to forskellige computer musetyper ideelt i forhold til at man kun bruger den samme type hver dag. 

Konklusion:

Tennisalbue er en almindelig overbelastningsskade, der kan påvirke enhver, der udfører gentagne bevægelser med armen. Ved at forstå årsagerne og benytte behandlingsmulighederne kan man lindre smerten, genoprette styrken og forhindre fremtidige skader. Husk altid at konsultere en læge eller en fysioterapeut, hvis du oplever vedvarende smerte eller ubehag i albuen. 

Med den rette behandling kan du vende tilbage til en smertefri hverdag igen. For prognosen er god, selvom det kan tage måneder, før at du vil opleve at generne er helt væk. Det er desuden en god idé at starte behandling af tennisalbuen først i dit forløb, da tilstanden har tendens til at blive kronisk, hvis behandlingen er begyndt sent.



Skrevet af: 

Finn Thomsen

Fysioterapeut