Online booking
Fysioterapi - piskesmæld behandling Randers

Piskesmæld behandling

Er du er en af de mange, der har været så uheldig og pådrage dig et piskesmæld også kaldet whiplash, så kan vi hjælpe dig. Piskesmæld teamet hos Thomsen Fysioterapi i Randers har erfaringen og ekspertisen til at hjælpe dig over symptomerne både i den akutte og kroniske fase. Piskesmæld teamet i Randers er specialister  på netop dette område og arbejder tværfagligt omkring den enkelte patient,  og behandlings- og genoptræningsforløbet er yderst struktureret fra start til slut. 

Thomsen Fysioterapi og specialteamet modtager hver dag patienter fra hele Østjylland, som ønsker behandling for deres piskesmæld symptomer. Specialteamets succesrate er meget høj med hensyn til, at hjælpe piskesmældspatienter tilbage til et normalt liv igen. Den tværfaglige indsats vil forbedre patientens almentilstand samt forberede genoptagelsen af den daglige arbejdsfunktion på et langt tidligere tidspunkt end set før. 

Behandling af piskesmæld

Piskesmæld - vores behandling er effektiv 

Piskesmæld også kaldet whiplash er en skade, det sker omkring nakkeregionen oftest i forbindelse med biluheld og påkørsel bagfra. Men kan også udløses ved fald på hovedet eller under kontaktsport. Ved et piskesmæld bliver hovedet/nakken først rykket tilbage og derefter hurtigt fremad. Hvis man kører frontalt ind i noget bevæger hoved/nakke sig i modsat retning. I begge tilfælde vil der kunne opstå samme skadesmekanisme.


Dette pludselige ryk i hovedet kan give forstrækninger og fibersprængninger i nakkens muskler, ledbånd og nerver. Der vil kunne ske forstuvning, ledlåsninger eller lille ledforskydninger af nakkens led. Læsionerne af nakkens strukturer og forstuvningerne af nakkens led vil bevirke hævelse omkring disse. Endvidere vil der kunne ske en påvirkning af resten af rygsøjlen. Det er med andre ord hele kroppen, der udsættes for en skadelig kraftpåvirkning. Hvilket kan forklare hvorfor et piskesmæld giver symptomer fra mange andre steder end kun nakken.


I sjældne tilfælde viser et piskesmæld sig med et brud på nakkehvirvler eller alvorlig ødelæggelse af ledbånd, nerver mm. Det vil blive fundet under lægens og fysioterapeutens undersøgelse og vil straks blive henvist til videre kirurgisk vurdering. Som regel kan disse skader desværre ikke ses på hverken røntgenbilleder eller mr scanning.

 Symptomer fra et whiplash

Ved et piskesmæld kan symptomerne være rigtig mange og meget kraftige. Simpelthen fordi der er så mange vigtige strukturer involveret i dette traume, samt at hele rygsøjlen kan være påvirket. Ofte vil symptomerne først vise sig et par døgn efter skaden eller uheldet er sket. Symptomerne varierer fra patient til patient. Men meget ofte oplever vi patienter, der kommer i klinikken med følgende symptomer.

Smerter, ømhed og nedsat bevægelse i nakken. Hovedpine, svimmelhed, kvalme, synkebesvær, susen for ørene og tinnitus. Smerter, prikkende og stikkende fornemmelse ud i skuldre, arme og fingre. Smerter i lænd med udstråling i ben. Patienterne føler sig konstant træt og uoplagt. Ofte er der koncentrationsbesvær og decideret hukommelsesbesvær.

Blid og nænsom behandling der virker 

Symptomerne ved piskesmæld er mange og uoverskuelige for patienten. Hvis du har pådraget dig et piskesmæld eller har mistanke om at du har et sådant. Så bør du straks søge hjælp hos lægen eller piskesmældsteamet hos Thomsen Fysioterapi i Randers. Her vil du få nakken undersøgt og få den korrekte diagnose. Der vil efterfølgende blive lagt en optimal behandlings og genoptræningsplan. Derved undgår man at smerterne bliver kroniske.


Hos Thomsen Fysioterapi arbejder vores piskesmældsteam meget helhedsorienteret i behandlingen af vores patienter med denne diagnose. Vi ser på hele kroppen. Det tværfaglige specialteam består af en osteopat, fysioterapeut, Nyholm specialist, myorefleksterapeut og mindfulness instruktør. Piskesmæld teamet i Randers arbejder meget nænsomt og med blide teknikker. Osteopaten og Nyholm specialisten får de fastlåste og fejlplacerede led mobiliseret på plads. Derved kan de igen bevæge sig frit uden smerter.

Vi gør meget brug af læge Knud Juul Nyholms teknikker når nakkeleddende skal mobiliseres på plads. Muskler, sener og nerve væv vil ofte være reflektorisk overspændte og utrolig smertegivende. Derfor tager vi også straks fat i at få normaliseret miljøet i og omkring disse. Det kan ske med massageteknikker kombineret med akupunktur og laserbehandling.

Specialteamets myorefleksterapeut sørger for at regulere patientens muskler og nervesystem, så de indbyrdes kan genvinde deres balancerede samarbejde. 

Genoptræning efter piskesmæld

Genoptræning efter piskesmæld

Selvom man får den optimale behandling kan det tage tid at komme sig over generne fra et piskesmæld. Vi ligger altid en strategiplan med patienten, der bl.a. inkludere, at vedkommende kommer sikkert tilbage på arbejdsmarkedet og den almindelige dagligdag igen. Ud over vores behandlingsprogram, vil patienten få intensiv genoptræning. For at genstarte patientens fysiske aktivitetetsniveau helt fra bunden, uden at påvirke eventuelle smerter i negativ retning, så indgår klinikkens mindfulness instruktør, når vedkommende er behandlingsmæssigt stabiliseret. Mindfulness bruger vi til, at give patienten redskaber til at håndtere sine smerter og gøre dem mindre dominerende i deres liv. Ved mindfulness træning vil patienten bedre kunne håndtere sin livssituation, bedre sin hukommelse og koncentration samt sænke stressniveauet på krop og sind generelt.

Når piskesmældspatienten er klar går vi over i den mere dynamiske træning af de berørte områder og stabiliserende strukturer.  Den dynamiske genoptræning foregår på små hold af max. tre personer. Her modtager vedkommende superviseret genoptræning så stabiliteten, muskelstyrken og balancen igen bliver intakt.


Hvis du vil være sikker på at få den rigtige og mest effektive behandling for dine piskesmældssymptomer bør du kontakte vores whiplashteam hos Thomsen Fysioterapi & Osteopati i Randers. Her får du den rette undersøgelse,  behandling, vejledning og genoptræning og opnår derved de bedste og hurtigste resultater. Piskesmæld teamet kan bringe dig sikkert tilbage til et normalt liv igen. 

Ring i dag og bestil en tid hos Thomsen Fysioterapi på Tlf.: 8643 3344

Behandling af piskesmæld Randers Østjylland/Djursland.